Поняття про бізнес-моделі електронних медіа у науковому осмисленні

DOI https://doi.org/10.17721/2522-1272.2019.74.13

УДК 007:654.197:338.22.021.2

Поняття про бізнес-моделі електронних медіа у науковому осмисленні

Шкілевич Артур Михайлович, Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, студент магістратури

Резюме
Засоби масової інформації, які піклуються про свою репутацію, розвиток і прибутковість, шукають правильну модель бізнесу і змінюють її, якщо це необхідно. У статті розглянуто бізнес-моделі електронних медіа, досліджені науковцями. Основні завдання дослідження: 1) проаналізувати підходи до визначення та змісту поняття бізнес-моделі; 2) окреслити ідеї та погляди вчених на існування та сутність бізнес-моделей ЗМІ; 3) висвітлити можливі типи бізнес-моделей електронних ЗМІ, які зарекомендували себе на практиці й описані в авторитетних наукових дослідженнях; 4) дослідити реалізацію певних бізнес-моделей у конкретних зарубіжних та українських ЗМІ.

Використано бібліографічний метод дослідження доступних робіт авторитетних учених, які займалися питаннями, близькими до теми статті; діахронічні й синхронні методи для одночасного аналізу бізнес-моделей електронних носіїв у хронологічному та сучасному (актуальному) вимірах.

Незважаючи на те, що більшість українських ЗМІ досі використовують традиційну бізнесмодель або залишаються власністю олігархів, багато електронних ЗМІ активно використовують нові перспективні моделі. Найчастіше це різні версії моделі paywall («Критика»), краудфандінг, модель громадського телебачення («Суспільне телебачення в Україні»), продаж супутніх товарів тощо.

Ключові слова: бізнес-модель в медіа; електронні медіа; краудфандинг; бізнес-модель
paywall.

74_13

[download url=”http://www.scientific-notes.com/wp-content/uploads/2019/08/74_13.pdf” title=”Link to the article’s PDF-file”]

Залишити відповідь