Емоційний контент в новинному продукті інтернет-медіаУкраїни у часи пост-правди

DOI https://doi.org/10.17721/2522-1272.2019.75.1

УДК 007:004.738.5:316.776.23

Емоційний контент в новинному продукті інтернет-медіаУкраїни у часи пост-правди

Белецька Алевтина Володимирівна, Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидат наук із соціальних комунікацій
Рождественська Валерія, Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, магістр журналістики

Резюме

Мета статті – з’ясувати роль новинних медіа України як частини масової інформації у процесі розгортання масових емоцій як сфери існування соціальних комунікацій в епоху пост-правди. У статті досліджено емоційний складник в інформаційному продукті новинних медіа України напередодні старту передвиборчої боротьби 2019 року (жовтень 2018 року), а також якість зворотного зв’язку аудиторії, отриманого через сторінки у соціальній мережі Facebook досліджуваних вітчизняних медіа.

Методи, що були застосовні для досягнення мети, – метод функціонально-прагматичного аналізу, метод моніторингу медіа, метод контент-аналізу та метод ідентифікації: розмежування власне нейтральної та емоційно забарвленої лексики здійснюється на основі інтуїції та шляхом ідентифікації гедоністичним методом Додонова.

Головні результати і висновки дослідження: доведено взаємозв’язок між емоційністю в інформаційному продукті новинних медіа України та прагматичністю соціальних комунікацій, в яких ці медіа були задіяні (з урахуванням інтересів власників медіа). Встановлено, що надаючи інформаційні послуги, деякі суб’єкти медіакомунікації в Україні використовують емоційний контент під час інформування, що маскує комунікаційні техніки суперечить новинним журналістським стандартам. Стаття може бути цікава медіаекспертам, медіаменеджменту, журналістам-практикам у вдосконаленні їх діяльності, оскільки окреслює сучасні тенденції розвитку соціальних комунікацій та фактори прагматичної емоційності в медіа.

Ключові слова: соціальна комунікація; масові емоції; вплив на громадську думку; масова інтерпретація.

75_1

[download url=”http://www.scientific-notes.com/wp-content/uploads/2020/01/75_1.pdf” title=”Завантажити PDF”]

Залишити відповідь