Компетентність та ідентифікація експертів у контексті дотримання стандартів збалансованості та достовірності інформації

DOI https://doi.org/10.17721/2522-1272.2019.74.4

УДК 007:654.197:174

Компетентність та ідентифікація експертів у контексті дотримання стандартів збалансованості та достовірності інформації

Джолос Олег Володимирович, Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидат наук із соціальних комунікацій, асистент

Резюме

Інформаційні телеканали працюють у розмовному форматі, і глядачі мають можливість протягом усього ефіру чути думки експертів. Водночас українська новинна журналістика не завжди бездоганно дотримується стандартів інформаційного мовлення, зокрема балансу думок і точок зору. До таких стандартів, які викладені у редакційних статутах телерадіоорганізацій, належать стандарти збалансованості та достовірності, відокремлення фактів від коментарів, повноти, оперативності та точності інформації. Аналізуючи проблеми дотримання згаданих вище стандартів інформаційного мовлення, автор звертає увагу на питання залучення експертів у телевізійні програми.

Стандарт збалансованості інформації передбачає надання слова всім сторонам (зокрема експертам), які мають свою точку зору на певне питання. Значна кількість подій, які відбуваються в Україні і світі, потребує кваліфікованих експертних коментарів від спеціалістів у відповідних галузях знань. Завдяки таким коментарям забезпечується дотримання стандартів інформаційного мовлення та право людей на отримання об’єктивної інформації. При цьому повне титрування експертів із зазначенням їх посади та організації, яку вони представляють, не має розцінюватися як реклама. Таке титрування доцільно вважати інформуванням і сприймати як виконання стандарту достовірності інформації.

Ключові слова: журналістські стандарти; достовірність; баланс думок; телебачення; експерт.

74_4

[download url=”http://www.scientific-notes.com/wp-content/uploads/2019/08/74_4.pdf” title=”Завантажити PDF”]

Залишити відповідь