Національний міф як різновид мови ворожнечі в українських інтернет-медіа

УДК 007:81`42:[397:659.123.5 +2.019.51](477)

DOI https://doi.org/10.17721/2522-1272.2018.71.4

Національний міф як різновид мови ворожнечі в українських інтернет-медіа

Аліна Рудченко, Інститут журналістики Київський національний університет імені Тараса Шевченка, аспірант

Резюме

Медіа не тільки транслюють в публічний простір інформацію про суспільну реальність, а й часто спотворюють її. Спотворення відбувається через підтримку міфів і стереотипів. Національні та етнічні міфи можуть стати причиною фізичної агресії проти представників певних етнічних груп.

Методом дослідження є рамковий аналіз (або фрейм-аналіз). Такий метод дає змогу визначити, як медіа подають інформацію стосовно представників досліджуваної нами групи – ромів. Мета – визначити, які смисли вкладають медіа у відповідні номінації.

У результаті дослідження розроблено типології міфів та мови ворожнечі, що базується на цих міфах. Тема потребує подальшого дослідження і моніторингу, а випадки фізичної агресії проти ромів в українському суспільстві свідчать про те, що медіа приводити своє мовлення у відповідність зі світовими стандартами гуманності.

Висновки дослідження: найбільш популярні українські інтернет-медіа використовують соціальні міфи як підґрунтя мови ворожнечі. Переважна більшість публікацій про досліджувану нами етнічну групу є дискримінуючими. У публікаціях з окресленої тематики медіа часто не дотримуються журналістських стандартів, зокрема балансу думок.

Ключові слова: медіа; міф; стереотип; мова ворожнечі; національність; ром.

04_71

[download url=”http://www.scientific-notes.com/wp-content/uploads/2019/06/04_71.pdf” title=”Завантажити PDF”]

Залишити відповідь