Специфіка Youtube-проєкту Центральної телерадіостудії Міністерства оборони України на початку активної фази російсько-української війни

10.17721/2522-1272.2023.82.9 (DOI)

УДК [654.19:004.738.5]:355.40.(045)

Максим Васильович Праута, Військовий інститут Київського національного університету імені Тараса Шевченка, ад‟юнкт штатний,
0000-0003-2416-2269 (ORCID)

Резюме

Мета статті – з‘ясувати, які зміни відбулися в роботі Youtube-проєкту Центральної телерадіостудії Міністерства оборони України з початком повномасштабної агресії росії проти України (у період з 24 лютого по 31 травня 2022 р.).

Методи. У статті використані методи контентно-тематичного аналізу та систематизації даних. Для швидкого ознайомлення сторонніх користувачів використано метод візуалізації даних. Факторний метод дозволив вивчити вплив окремих факторів на результативні показники досліджуваного Youtube-каналу. Порівняльний метод застосовано під час співставлення результатів та оцінки Youtube-каналів, що дозволило продемонструвати загальну тенденцію.

Результати і висновки. В умовах початку активної фази російсько-української війни Центральна телерадіостудія Міністерства оборони України була змушена перебудовувати власну роботу і контент. Вироблений контент почав подаватися виключно через офіційний Youtube-канал «Військове телебачення України».Зростання аудиторії каналу у перші три місяці активної фази російсько-української війни стало можливим за рахунок «агресивності» й унікальності контенту: про бойові дії, втрати російських військ у живій силі і техніці, незламність, подвиги і професіоналізм українських воїнів.

Характерна особливість Youtube-проєкту Центральної телерадіостудії Міністерства оборони України «Військове телебачення України» – позиціонування його як офіційного джерела інформації від військового командування про виконання Збройними силами України завдань за призначенням

Він є важливим інструментом державної пропаганди для підтримки та просування цивілізаційного вибору України через Збройні сили як гаранта надійного захисту цього вибору. Контент ЦТРС МОУ може або бути запропонований загальнодержавним телеканалам або стати основою ефірного мовлення окремого військового телеканалу у разі ухвалення рішення про його створення.

Ключові слова: Міністерство оборони; Збройні сили; Центральна телерадіостудія; контент; Військове телебачення України; Youtube.

Завантажити PDF статті

Залишити відповідь