Реалізація мовної політики в Україні на законодавчому рівні: наслідки та перспективи

УДК 007:070:342.732

DOI https://doi.org/10.17721/2522-1272.2019.74.1

Реалізація мовної політики в Україні на законодавчому рівні: наслідки та перспективи

Тетяна Приступенко, Інститут журналістики, Київський національний університет імені Тараса Шевченка

Резюме

Актуальність вивчення особливостей реалізації мовної політики в Україні на законодавчому рівні зумовлена посиленням розуміння важливості української мови як невід’ємного компонента забезпечення ідентичності нації, єдності народу та підтримки державності. Мета статті – визначення наслідків та перспектив реалізації мовної політики в Україні з урахуванням останніх законодавчих новацій.

Методи дослідження: аналіз, синтез та системний підхід для всебічного розгляду процесів реалізації вітчизняної мовної політики на законодавчому рівні. Для дослідження змін законодавчого регулювання мовної політики в період незалежності України застосовано методи вивчення документів та ретроспективного аналізу. Ставлення науковців до ситуації двомовності досліджено за допомогою методів порівняння та узагальнення.

В результаті дослідження виявлено, що формування чіткої мовної політики є невід’ємною умовою сприяння згуртованості поліетнічного українського суспільства, оскільки наявна двомовність призводить до роз’єднання нації. Хоча українська мова визначена як державна на конституційному рівні, однак на практиці її впровадження в усі сфери суспільного життя до 2014 р. відбувалося доволі повільно, особливо в східних та південних регіонах. У 2010–2013 рр. мовна політика була фактично спрямована на зменшення використання української мови та домінування російської в інформаційно-культурному просторі України. З 2012 р. в Україні діяв закон, що передбачав легітимізацію «регіональних мов» в окремих районах (був визнаний неконституційним у лютому 2018 р.). Перспективою реалізації мовної політики на законодавчому рівні є прийняття Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної» (пройшов перше читання 4 жовтня 2018 р.), який визначає українську мову як єдину державну, закріплює вимоги вільного володіння українською мовою та застосування її в роботі органів державної влади і публічних сферах.

Ключові слова: мовна політика; мовне законодавство; українська мова; державна мова; двомовність.

74_1

[download url=”http://www.scientific-notes.com/wp-content/uploads/2019/08/74_1.pdf” title=”Завантажити PDF”]

Залишити відповідь