Журналістське розслідування в умовах воєнного часу. Розвиток чи занепад?

10.17721/2522-1272.2023.82.2 (DOI)

УДК 070:82-9″364″

Василенко Микита Кімович, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Навчально-науковий інститут журналістики, д-р філол. н., проф.,
0000-0002-8592-7029  (ORCID)

Резюме

Стаття присвячена актуальній і дискусійній проблемі розвитку журналістського розслідування в умовах воєнного стану. Акцентується на необхідності накопичення більшої кількості емпірики і подальших наукових досліджень у цьому напрямі.

Мета. Визначення основних тенденцій розвитку журналістського розслідування в сучасних друкованих та інтернет медіа, пропозиції щодо оптимізації процесу.

Методи. Метод контент-аналізу став основою емпірики наукової статті і джерелом для теоретичних посилань, висновків. Автор використав історико-порівняльний метод дослідження для прояснення основних тенденцій жанрового розвитку взагалі і журналістського розслідування зокрема. Методом узагальнення став необхідний для систематизації фактів, що вже мають місце з тим, щоб згодом окреслити найбільш імовірні шляхи розвитку журналістського розслідування. Продуктивним виявився метод спостереження.

Головні результати і висновки. Журналістське розслідування розвивається, попри несприятливі обставини. Тенденції до протистояння розвитку настільки серйозні, що доводиться констатувати: журналістське розслідування у його класичній формі може припинити своє існування. Слід враховувати, що будь-яке журналістське розслідування – потужна зброя. В наших умовах ідеологічної і прямої війни, її в жодному разі не слід перетворювати на маніпуляції. Теоретикам рекомендовано негайно взяти до уваги, осмислити і систематизувати багатий емпіричний матеріал, накопичений за час активної фази бойових дій.

Ключові слова: репортер; розслідування; друковані видання; жанр; метод.

Завантажити PDF статті

Залишити відповідь