Масові емоції в соціальних комунікаціях як результат масовоінформаційного впливу

DOI https://doi.org/10.17721/2522-1272.2021.78.2

УДК 007:004.738.5:316.776.23

Масові емоції в соціальних комунікаціях
як результат масовоінформаційного впливу

Демуцька Алевтина Володимирівна, Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидат наук із соціальних комунікацій.

Резюме

У сучасних дослідженнях з проблем соціальних комунікацій замало інтересу до проблематики масових емоцій, незважаючи на ефект «неявної присутності» цього явища в соціальних комунікаціях.

У попередніх розробках автора, характеризуючи натовп та масову аудиторію, показано вагому роль масових емоцій як інструменту, що об’єднує людей у соціальних комунікаціях, має відцентрову силу, що переформатовує шляхом комунікаційної апперцепції «колективну душу» аудиторії до стану «громадська думка». Мета дослідження – визначити інструменти процесу емоційної масовізації аудиторії та механізми явного чи неявного провокування масовоемоційних вибухів через масовоінформаційний вплив. Методи, що були застосовні під час дослідження для досягнення мети, – спостереження, опис, порівняння, узагальнення.

Методом спостереження відбирався матеріал для аналізу суспільних явищ, де потенційно можна було констатувати масовоінформаційний вплив на аудиторію. Метод опису був застосований для характеристики тенденцій та особливостей посилення впливів на аудиторію в моменти кульмінації політичних дискурсів.

Головні результати та висновки дослідження – наявність причинно-наслідкових зв’язків масових емоцій у соціальних комунікаціях, їх взаємодія з масовою інформацією, з масовою інтерпретацією, що підтверджує природу триєдиної сучасної соціальної комунікації.

Ключові слова: соціальна комунікація; масова інформація; масові емоції; масовоінформаційний вплив.

78_2

[download url=”http://www.scientific-notes.com/wp-content/uploads/2021/07/78_2.pdf” title=”Завантажити PDF”]

Залишити відповідь