Головні наративи сучасної російської пропаганди як впливогенна проблематика в умовах консцієнталь-ної війни Росії проти України

DOI  https://doi.org/10.17721/2522-1272.2020.76.15

УДК 007:659.4:316.485.2(470+477)

Головні наративи сучасної російської пропаганди як впливогенна проблематика в умовах консцієнталь-ної війни Росії проти України

Ващенко Наталія Миколаївна, Інститут журналістики Київського національного уні-верситету імені Тараса Шевченка, здобувач.

Резюме

Мета дослідження – визначити головні наративи російської пропаганди в українському медіапросторі в умовах консцієнтальної війни Росії проти України.

Методом теоретико-методологічного аналізу та узагальнення обґрунтовано, як відбува-ється інтенсивне та масоване просування російських наративів в медійному сегменті Росії і країн пострадянського простору, зокрема України. Проаналізовано наративи сучасної та історичної російської пропаганди. Показано, що російська пропаганда складається з: 1) завуальованої пропаганди, спрямованої на населення України, яке перебуває у світогляд-ній системі координат, близькій до української, або яке має невизначену позицію (цей тип пропаганди має на меті підірвати легітимність та суспільну підтримку української влади); 2) відкрита пропаганда, націлена переважно на російськомовне населення України, яке перебуває у світоглядній системі координат, близькій до російської, або займає невизна-чену позицію. Російська пропаганда використовує наративи, які маніпулюють сильними емоціями. Методом індукції, дедукції та узагальнення визначено наративи сучасної ро-сійської пропаганди: «Злочини ЗСУ та Мінські домовленості» та «Україна – “Failed State”», а також наративи історичної пропаганди: «Всі українські націоналісти були фа-шистами» чи «Україна забула про перемогу над нацизмом». Ці наративи формуються міфічними «фактами», містять концепти з потужним впливогенним потенціалом і є збро-єю, за допомогою якої намагаються маніпулювати сильними емоціями, консцієнтально впливати на реципієнта з метою його ідентифікаційного перевербування.

Ключові слова: сучасна російська пропаганда; російська історична пропаганда; наратив; концепт; консцієнтальна війна; радянська ідентичність.

76_15

[download url=”http://www.scientific-notes.com/wp-content/uploads/2020/07/76_15.pdf” title=”Завантажити PDF”]

Залишити відповідь