Міжнародні документи та національне законодавство України щодо регулювання права на свободу слова журналістів

УДК 007:070:342.732

DOI https://doi.org/10.17721/2522-1272.2018.73.3

Міжнародні документи та національне законодавство України щодо регулювання права на свободу слова журналістів

Тетяна Приступенко, Інститут журналістики, Київський національний університет імені Тараса Шевченка

Резюме

Актуальність вивчення питання права на свободу слова вітчизняних журналістів в контексті міжнародних документів та національного законодавства України в цій царині зумовлена необхідністю застосування міжнародних стандартів у діяльності представників мас-медіа, розробки ефективної державної інформаційної політики.

Мета дослідження – визначити сучасний стан захисту права на свободу слова українських журналістів, його взаємозв’язок з програмною діяльністю в цьому напрямі впливових міжнародних організацій, національного законодавства в умовах європейського вибору України.

В основу дослідження покладена Концепція національної стратегії у сфері прав людини, законодавчий вітчизняний досвід щодо захисту права на свободу слова представників ЗМІ та його практична реалізація, глобальна інформаційна діяльність ООН/ЮНЕСКО в цьому контексті.

Ситуація щодо обмеження свободи слова в Україні, прав та свобод журналістів, інших демократичних цінностей відбувається всупереч нормам і положенням Конституції України, іншим законодавчим актам держави, міжнародним документам, ратифікованими Верховною Радою України.

Ключові слова: інформаційна політика; інформаційне законодавство; міжнародні документи; свобода слова; право на інформацію.

03_72_73

[download url=”http://www.scientific-notes.com/wp-content/uploads/2019/04/03_72_73.pdf” title=”Посилання на PDF-файл статті “]

Залишити відповідь