Китайський сучасний медіаринок

DOI: 10.17721/2522-1272.2023.83.8  

УДК 007:659.3:004.738.5(510)”312″

На Жигеле, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Навчально-науковий інститут журналістики, аспірантка
0000-0002-2900-9012

Резюме

Метою статті є визначити основні тенденції розвитку онлайн-медіа в Китаї. У сучасному Китаї, як і в більшості розвинених країн, мережеві медіа стали найвпливовішими і найстабільнішими.

Системно розглянуто та проаналізовано відповідну літературу про тенденції розвитку китайських онлайн-медіа та медіа моделей, керованих алгоритмами. Використано метод прикладного дослідження для детального аналізу принципів роботи алгоритмів Toutiao та Douyin, а також їхніх економічних та політичних переваг.

Показано, що з трансформацією китайської традиційної медіа індустрії онлайн-медіа, які працюють за моделлю алгоритму (тобто персоналізовані медіа), особливо коротке відео, почали набувати ваги як основна сила урядової пропаганди та економічного стимулювання споживання. Використання коротких відео-акаунтів розширюється. Це вже не просто обмін відео з життя, а функція зв‘язку бізнес-реклами та онлайн-покупок.

Персоналізовані медіа, представлені алгоритмами, успішно впливають на споживача. Але чи не призведуть вони до когнітивної втоми аудиторії, а потім негативного впливу в довгостроковій перспективі.

Ключові слова: енденції розвитку китайських онлайн-медіа; алгоритмічні медіа; відеододаток.

Завантажити PDF статті

Залишити відповідь