Корпоративні медіа українського агробізнесу: тематика та функції

https://doi.org/10.17721/2522-1272.2021.79.5

UDC 007:659.4:070.48:338.43(477)

Олтаржевський Дмитро Олегович, Навчально-науковий інститут журналістики Київ- ського національного університету імені Тараса Шевченка, доктор наук із соціальних комунікацій, професор.
https://orcid.org/0000-0002-9816-303X

Кудіна Оксана Сергіївна, Навчально-науковий інститут журналістики Київського наці- онального університету імені Тараса Шевченка, студент магістратури.

Поправка Ольга Андріївна, Навчально-науковий інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, студент магістратури.

Резюме

Ця стаття досліджує тематичні напрями корпоративних медіа аграрної сфери як відображення виконуваних ними функцій зв’язків з громадськістю. За допомогою описового аналізу тематичних векторів визначено, що комунікації агробізнесу зумовлені взаємодією з різними типами стейкхолдерів: персоналом, інвесторами, партнерами, власниками земельних паїв, представниками місцевих громад тощо. Це потребує відповідних підходів в обранні тематики та формуванні контенту, здатних активізувати нематеріальні важелі управління та репутаційного менеджменту. Підтверджено, що корпоративні медіа мають певний набір комунікаційно-іміджевих завдань, спрямованих на підвищення якості взаємодії зі стейкхолдерами.
Системною функцією корпоративних медіа є створення єдиного комунікаційного простору, що сприяє ефективному обміну інформацією, донесенню ключових повідомлень та отриманню зворотного зв’язку. Ця функція відповідає за транспарентність компанії і є важливою з точки зору її репутації та формування лояльності стейкхолдерів. Відзначено ключову роль корпоративних медіа у внутрішніх комунікаціях, впровадженні корпорати- вної культури та ідентичності як основи управління персоналом. Доведено, що функціонально-тематичні напрями корпоративних медіа пов’язані з конкретними завданнями менеджменту, які охоплюють соціальну та екологічну відповідальність, відносини між людиною та організацією, роль топ-менеджменту, потреби в навчанні та розвитку персо- налу не лише як виробничого ресурсу, а і як частини суспільства. З огляду на це зроблено висновок, що ціннісним фундаментом для побудови комунікацій агробізнесу може бути соціальна тематика, турбота про людей та довкілля.

Ключові слова: агробізнес; корпоративні комунікації; корпоративні медіа; PR.

79_5

[download url=”http://www.scientific-notes.com/wp-content/uploads/2021/12/79_5.pdf” title=”Завантажити PDF”]

Залишити відповідь